Witajcie :)
Same nie wiemy jak to możliwe, że do tej pory nie umieściłyśmy na blogu przepisu na ciasto marchewkowe, które mogliście spróbować podczas jesiennej edycji Łódź Street Food Festival. Dlatego też nadrabiamy zaległości w blogowaniu właśnie tym prostym przepisem. Według nas ciasto najlepiej smakuje na drugi czy nawet trzeci dzień, więc spokojnie możecie je przygotować z wyprzedzeniem i nadal będzie idealne. Przepis znalazłyśmy w gazetce "Moje smaki życia", jednak zmieniłyśmy trochę proporcje i dodałyśmy orzechy, które zawsze współgrają z korzennymi przyprawami.
Składniki:
3 duże marchewki
3 jajka
150-160ml oleju
170g cukru
200g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka otarta z jednej pomarańczy
garść orzechów nerkowca lub włoskich
Przygotowanie:
1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W drugiej misce połącz olej i rozkłócone jajka. Wymieszaj marchewkę z mieszanką jajeczną.
2. Dodaj wymieszane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne oraz cukier. Orzechy pokrój (lub porozbijaj wałkiem do ciasta) na mniejsze kawałki. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, dorzuć do pozostałych składników razem z orzechami i całość dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj prostokątną formę, wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto i rozprowadź równo szpatułką. Ciasto piecz ok 45 minut w 180°C. Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku przez kolejne 10 minut.
4. Gdy ciasto całkowicie wystygnie dla ładnego efektu posyp całość niewielką ilością cukru pudru.
Nasze oceny:
Basia: Fajne, wilgotne i korzenne ciasto marchewkowe. Ciasto nie rośnie wysokie, dlatego z powodzeniem może zastąpić kaloryczne batoniki. Moja ocena: 10/10.
Julka: Od zawsze uwielbiam marchewkę i to w każdej postaci: na surowo, w sokach i wypiekach. Dlatego nie mogłoby być inaczej i taką wersję ciasta marchewkowego zajadam się zawsze z wielkim uśmiechem na ustach ;) Moja ocena: 10/10.
uwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńNie pierwszy raz słyszę o tym cieście, a w dalszym ciągu nie miałam okazji go wypróbować, w końcu czas to zmienić !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dobrze, że nadrobiłyście zaległości, bo ten przepis bardzo mi się przyda :))
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie to ciasto, nie dość, ze jest pyszne to na dodatek pachnie po prostu obłędnie :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast! będę piekła na niedzielę.
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/
no i tak za mną chodziło, że wczoraj upiekłam ;-)
Usuńmniam uwielbiam ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńmaaarchewkowe.. lekko wilgotne, lekko korzenne.. idealne! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńmnimaaaamm... czarujecie w tej kuchni!
OdpowiedzUsuń